Toro Albalá

about the kings and queens of their domain

Als je ooit de kans krijgt moet je Bodegas Toro Albalá bezoeken, deze bodega en zijn wijnen zijn van buitencategorie en in de wijnwereld uniek. Voor de liefhebbers van Vintage Madeira, en Port zijn deze PX wijnen gewoon een must om in de kelder te hebben. Het was in 2013 dat wij in de regio Montilla-Moriles aan het rondneuzen waren en een afspraak hadden bij Toro Albalá. Onze gastheer was Antonio, een goedlachse man bij wie grappenmaken en vakinhoudelijk vertellen over de diverse wijnen hand in hand gaan.

Bij Toro Albalá staan de traditie van het wijnmaken maken hoog in het vaandel en dat levert juweeltjes van PX wijnen op. De serene stilte in de kelders werd destijds meermalen verstoord door een daverend lachsalvo van Antonio. Het Solera en Criadera systeem was indrukwekkend, maar wat ons vooral is bijgebleven is de bijzonder intense geur in de kelder van oud hout, tabak en leer. Na onze rondleiding door het bedrijf kregen wij een unieke serie wijnen te proeven.

Naast de PX wijnen heeft Toro Albla sinds kort ook een beendroge witte wijn, gemaakt van 100% Pedro Ximénez. Als klap op de vuurpijl mogen we nippen aan het kroonjuweel een PX uit 1929. Deze wijn is nog springlevend en van een buitengewone concentratie, teerachtig ondoorzichtig zwart, met intense aroma’s van honing, dadels, rozijnen, gedoogde pruimen, en chocolade. De smaak is zalvend, uitgebalanceerd en extreem geconcentreerd. En een onophoudelijke afdronk. Goddelijk! Een kleine partij halve flesjes PX 1983 hebben we kunnen bemachtigen. Deze verkopen we eigenlijk liever niet, zo lekker. Hij smaakt heerlijk bij desserts met pure chocolade, gedroogde vruchten en oude rijpe en blauwe kazen. Op kamertemperatuur tussen 15 en 18 °C komt deze wijn perfect tot zijn recht.

 
Avda Antonio Sanchez 1 14920 Aguilar de la Frontera Spanje