Stefan Müller

about the kings and queens of their domain

https://youtu.be/FRjlpooiaqI

De wijnen van Duisland stijgen in populariteit nu er een ommekeer heeft plaatsgevonden van matige zoete wijnen in foute groene glazen naar pareltjes van droge witte wijnen. Onze aandacht werd gevestigd op wijngoed Müller in de buurt van Konz waar de Saar en de Moezel samenkomen. We rijden door een zonovergoten en schilderachtig dal naar Krettnach, een pittoresk klein wijndorpje. Stefan, Johanna en hun drie maanden oude dochter staan ons voor het huis op te wachten. Het is onze eerste ontmoeting en het onthaal is warm en er is meteen een klik. Sommige mensen noemen hem 'de jonge wilde' omdat Stefan anders is en anders te werk gaat.

In 2013 hebben Stefan en Johanna het bedrijf van zijn vader opgenomen. Stefan en zijn vrouw zijn wereldburgers en hebben beiden o.a. in Nieuw Zeeland in de wijnbouw ervaring opgedaan. Na de overname heeft Stefan het roer drastisch omgegooid. Er waait figuurlijk een frisse wind door het domein.

Vandaag is het buiten bloedheet, maar in het eenvoudige proeflokaal is het heerlijk koel. Stefan is een rustige jongeman met een stevige kop haar. Met zijn dochter op de arm vertelt hij ons over de historie van het bedrijf en de manier waarop hij en zijn vrouw te werk gaan. Ze doen alle werk zelf en af en toe werken pa en ma nog mee. Ondertussen proeven wij diverse droge wijnen uit het assortiment. "Onze basisfilosofie is om zo weinig mogelijk in te grijpen in de wijngaard, zonder chemie, lage opbrengsten en zo laat mogelijk oogsten om het maximale uit de rijpe Riesling te halen." Mineraliteiten van de "schiefer"-bodem en terroir expressie staan bovenaan hun vocabulaire.

De wijngaarden zijn stijl en hebben een perfecte expositie op de zon. Alle wijnen die wij proeven blaken dan ook van gezond fruit met minerale tonen, vuursteenexpressie en frisse zuren. Achter het proeflokaal is de wijnkelder waar Stefan weer oude gebruikte foeders inzet om de wijnen uitgebalanceerd te laten rijpen. Het gistingsproces vindt op spontane natuurlijke wijze plaats door de gistsporen die op de druiven en in de kelder aanwezig zijn.

Hun pronkstuk is de Riesling Tandem. De 2013 was meteen raak met vijf sterren, maar is helaas uitverkocht. Gelukkig is er de 2015 die zeker vergelijkbaar is. Het is een uitgebalanceerde wijn met een delicate bloemige neus en in de smaak komen terroir en mineraliteit volledig tot hun recht.

Deze eigenschappen komen in alle wijnen terug en we zijn trots dat wij de wijnen van Müller in ons assortiment hebben kunnen opnemen.

 

 
St.-Ursula-Str. 1 54329 Konz-Krettnach Duitsland