Nekeas

about the kings and queens of their domain

https://youtu.be/ySz6aEjgF24

Al van veraf staat Bodegas Nekeas als een fort op de flanken van een heuvel. Bodegas Nekeas is gelegen in de Navarrastreek, een van de noordelijkste wijnregio’s van het Iberisch schiereiland. De Nekeasvallei wordt beschermd tegen de koude winden uit de Pyreneeën door het bergachtige Sierra del Perdó. Het landschap is overweldigend en biedt een breed scala aan bodemsoorten. De autorit erheen voert ons langs adembenemende vergezichten. We hebben een afspraak met Concha Vecino en Carlos Biurrun. Carlos is de sales manager en Concha is verantwoordelijk voor de vinificatie.

Met Spaanse gastvrijheid worden we begroet in de enorme ontvangstruimte aan de voorzijde van het gebouw. Door de enorme glazen wand kijken we in het hart van het bedrijf en zien de enorme roestvrijstalen vergistingstanks in een smetteloze ruimte staan. Carlos vertelt dat de bodega is opgericht door acht families die hun kennis en kunde bundelen om zo het potentieel en de kwaliteit te vergroten. 

In de ochtend maken we met Carlos een rondje door de prachtige vallei waar de wijngaarden op de flanken zijn aangeplant. Voor de witte wijnen vier variëteiten, namelijk Chardonnay, Viura, Muscat, Viognier en vijf soorten voor rood, te weten Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot Granacha, Shiraz en Malbec. Ons vallen het grote aantal windmolens op de toppen van de heuvels op. Navarra blijkt bijna 90% van zijn energie te genereren uit windmolens.

Als Concha in de namiddag terug is van haar rondje door de wijngaarden om te kijken hoe de vlag erbij hangt, worden de proefglazen gevuld. We krijgen een mooi gamma wijnen te proeven. Van een eenvoudige Chardonnay-Viura voor een gezellig feestje tot de houtgerijpte Cabernet Sauvingon Merlot Reserva. Deze gerijpte wijn past bij een mooi stuk vlees. We sluiten de dag af met een gezellig onderonsje op het balkon en spugen het laatste glas niet uit. Daarna gaan we tapas eten in het verderop gelegen dorp en genieten van diverse lokale wijnen.  Op dit moment hebben we een vijftal mooie wijnen van Nekeas in ons assortiment.

 

 
Calle las Huertas 31154 Añorbe Spanje