Madame Aly Duhr

about the kings and queens of their domain

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor de wijnen uit Luxemburg. Vroeger werden ze in één adem vergeleken met de zoete slobberwijntjes uit Duitsland. Net zoals de Duitse wijnen nu een revival doormaken, zo zijn ook de Luxemburgse wijnboeren bezig met hun kwaliteit op te schroeven en hun naam te vestigen. Twintig jaar geleden was de Familie Duhr van het gelijknamige Domaine Aly Duhr de eerste die witte wijnen op barriques gingen opvoeden. Toentertijd een noviteit, maar inmiddels wordt in Luxemburg steeds meer wijn op barriques opgevoed. Maar het wijnhuis Aly Duhr heeft nog steeds het predicaat een van de beste in barriques opgevoede witte wijnen te maken.

Het wijnbedrijf Aly Duhr ligt in het dorpje Ahn aan de Moezel die hier de grens tussen Duitsland en Luxemburg vormt. In totaal zijn er 8,9 hectare wijngaarden op de beste locaties in Ahn, Wormeldange, Machtum, Grevenmacher en Mertert. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kozen Leon en Aly Duhr voor een radicale koerswijziging: alle wijngaarden werden gerooid en nieuw aangeplant met 7.500 wijnstokken per hectare. Een kostbare en arbeidsintensieve methode die echter wijnen van topkwaliteit opleveren. Ook de kelders zijn helemaal ingericht voor optimale vinificatie.

Na de vroegtijdige dood van haar man heeft mevrouw Aly Duhr met verve het wijnbedrijf geleid. Leon's nalatenschap wordt vandaag de dag, nu de stokken een leeftijd hebben van dertig jaar, voortgezet door zonen Max en Ben en produceert Domaine Aly Duhr complexe en loepzuivere witte wijnen. Deze wijnen mogen wij tot de top tien van Luxemburg rekenen en ook op Europees niveau zijn deze wijnen niet te onderschatten. Vijftien jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de wijnen van de familie Duhr. En na al die jaren zijn we nog steeds liefhebber van hun (eigenwijze) wijnen.

Max ontvangt ons in de keuken van het statige huis in Ahn en vertelt ons over de geschiedenis van het Domaine. Daarna maken wij een keuze uit het assortiment. Onze voorkeur gaat uit naar de droge witte en de witte wijnen die opgevoed zijn op barriques. Het wijnhuis Duhr zoekt naar zuivere rijpheid van de druiven en daarom worden die zo laat mogelijk geoogst. Dat brengt natuurlijk risico's met zich mee; zeker op deze zo noordelijk gelegen plek is het een waagstuk. Maar bij Duhr draait alles om het maken van bijzondere wijnen.

De Riesling Tradition afkomstig van de Palmberg heeft een stuivende bloemige neus met een frisse uitgebalanceerde smaak. Een mooie wijn die met twee of drie jaar flesrijping een bijzondere wijn gaat oplevert. De Monsalvat is het paradepaardje van Aly Duhr gemaakt van 80% Chardonnay en 20% Auxerrois en opgevoed op 100% nieuwe houten vaten en is een zalving voor het gehemelte. Van dit goddelijke vocht worden slechts 2.000 flessen gemaakt. De wijn is helder goudgeel, heeft een zeer intense neus en smaakt naar geconcentreerd zoet zomerfruit, vanille en boterbabbelaars.

Evenwichtig uitgebalanceerde smaakimpressie in de mond die lang blijft hangen. Een echte liefhebberswijn die zeker nog tien jaar zijn niveau blijft behouden. Recentelijk nog een halfje uit 1996 geprobeerd en deze twintig jaar oude wijn was ondanks zijn leeftijd nog in goede conditie.

 

 
rue Aly Duhr 9 et 16 L-5401 Aly Duhr Luxemburg